Muzische vorming

Muzische vorming in de kleuterschool

Muzische vorming in de kleuterschool

Besteed aandacht aan beweging, beeld, muziek, drama en media tijdens je lessen muzische vorming.

Volledig aanbod


Wiedoewop, Wiedoewap, Wiedoewaar

Wiedoewop, Wiedoewap, Wiedoewaar

Liedjes en muziek voor peuters en kleuters

Muziekboeken voor peuters en kleuters. Swing mee op een disco-lied, leer reggae als de beste of zing een echte ballade. Deze muziekboeken bevatten naast de cd, ook de partituren, originele activiteiten (didactische en pedagogische wenken) en een visuele voorstelling van de bewegingen die erbij horen. Op de cd vind je de instrumentale én de ingezongen versie. De liedjes zijn ingedeeld volgens soort: dagverloopliedjes, speelliedjes, themaliedjes en bewegingsmuziek.

Kijkplaten
Met de kijkplaten breng je de liedjes echt tot leven in je klas. Op de voorkant vind je de illustratie bij het liedje in kleur, op de achterkant vind je de partituur en de verwijzing naar de handleiding met de didactische achtergrond. Je kunt ze zichtbaar in de ruimte hangen, als liedfiche gebruiken om het liedje te zingen of te spelen, of ze verzamelen in een mapje in de boekenhoek. Elke kijkplaat is stevig en geplastificeerd.


Levendmuziek

Reeks van Levende muziek

Samen over de grens
Dit liedjesboek is opgemaakt in samenwerking met 11.11.11 en Levende Muziek. Het bevat dertien liedjes over migratie en vluchten, ingezongen door Silke Mastbooms, Raf Van Brussel, Karen Yperman, Govert Deploige, Steve Kashala, Sabien Tiels en Anu Junnonen. Het boek is voorzien van partituren en illustraties, aangevuld met fijne tips voor activiteiten, interessante wist-je-datjes en warme getuigenissen op maat van kleuters en lagere schoolkinderen.

VerPEST het maar
Dankzij de leuke en aanstekelijke liedjes van Levende muziek krijg je op een speelse manier inzicht in het fenomeen ‘pesten’ en welke rol kinderen daarbij zelf kunnen spelen. De liedjes zijn helemaal ‘nu’ en aansprekend voor kinderen. Ondertussen wordt op een speelse manier gezongen over pesten, vriendschap, eenzaam zijn, vergiffenis en samen spelen. Ingezongen door Raf van Brussel en Geena Lisa.

Pechvogels of gelukzakken
In dit liedjesboek gaat het over armoede en rijkdom, eerlijkheid en oneerlijkheid en sociale bescherming voor iedereen. Ingezongen door Dean, Govert Delploige, Iris Van Hoof, de zusjes Vinken en vele anderen.

Dans en zwans mee
Ontdek in dit vrolijke liedjesboek 15 swingende en waanzinnig gekke nummers. Ideaal om mee te zingen, om op te dansen en te bewegen. Van salsa over rock tot Russische dans en rap. Ingezongen door straffe stemmen als Raf Van Brussel, Tom Kestens en Belle Perez.

Straatlawaai
Dankzij de frisse en hilarische liedjes van Levende muziek krijg je gegarandeerd een 10 op 10 voor verkeer! Van rock en raps tot ballads en reggae; je zult je geen moment vervelen. Ingezongen door Raf van Brussel, Jim Col en Sam Valkenborgh (Fixkes). 

Radio Rapido 
Ideaal om de Sinterklaasperiode in de klas een originele twist te geven met deze 13 Sinterklaasliedjes. Van stevige beats en raps, tot rockmuziek, punk en ballads. In het schoon Vlaams en over vragen aan de Sint die écht belangrijk zijn, ingezongen door straffe stemmen zoals Raf van Brussel, Tom Kestens (Lalalover) en Sam Valkenborgh (Fixkes).


Reeks van het kleinste maatje

Reeks van Het kleinste maatje

Het kleinste maatje
Ontdek prettige peuterliedjes die op ieder moment van de dag kunnen aangewend worden. Dit liedjesboek met gitaarakkoorden werd samengesteld met aandacht voor de dagelijkse gewone dingen, de rustige routine, het prettige gevoel, het spelend genieten en leren. Bij het boek werd een cd ontwikkeld.

Eén maatje meer
In dit liedjesboek vind je 55 peuter- en kleuterliedjes voor in het kinderdagverblijf, thuis of op school. Ontdek de hoofdstukken: in ‘Liedjeskalender’ doorkruisen we het hele jaar vanaf de eerste schooldag tot en met de grote vakantie. In ‘Kleine klanken’ geven we ideeën en middelen om samen met de kinderen actief te musiceren en daarbij te leren. Bij ‘Eventjes rust’, voorzien we tijd en ruimte om, ook voor de kleinsten, de nodige rustmomenten in te bouwen. Maak bovendien gebruik van de bijhorende kamishibai vertelplaten.

Wie zoekt die zingt
Geniet samen met je leerlingen van deze 32 originele liedjes. Beluister de cd, ga zelf musiceren of laat je inspireren door de boeiende activiteitentips voor thuis of in de klas. In de vrolijke tekeningen van An Melis vinden de kinderen allerlei leuke details. Met een vergrootglas kunnen ze op zoek gaan naar bloemen, snoepjes, neuzen en mondjes, patronen, letters, muzieknoten...Met Wie zoekt die zingt beleven kinderen uren luister-, zing-, zoek- en spelplezier!


Zingen met Octopus

Zingen met Octopus

Skate, step, gocart of strap mee met Octopus! Hij zoeft door de straten op zijn paarse fiets en maakt duikelsprongen met zijn knotsgekke fietshelm. Dit liedjesboek pakt uit met

 • 15 vrolijke en motiverende kinderliedjes over verkeer
 • volledige liedjesteksten
 • partituren
 • grappige tekeningen van Octopus en zijn vriendjes
 • CD met alle ingezongen liedjes

Klein applaus

Klein applaus

Klein Applaus oefent dramavaardigheden met kinderen van 3 tot 9 jaar en werkt mee aan de realisatie van de eindtermen muzische vorming. Ontdek het rijke gamma dramavaardigheden: individueel spel, dramatisch samenspel, werken aan scenario’s, het vervaardigen van materiaal tot de mise-en-scène, het ‘spelen voor publiek’: toneelbesef …


Speel je slim

Speel je slim 1 - 2 - 3

Dit pakket bevat kant-en-klaar spelmateriaal voor kleuters vanaf 3 jaar. De spellen bieden je een hoop inspiratie en een divers aanbod aan concrete activiteiten om je hoeken doelgericht te verrijken en de kinderen zelfstandig te laten spelen. Dit materiaal kun je tevens inzetten om te werken binnen een zorgcontext.

Alle spelletjes in dit pakket zijn ontwikkeld volgens de ontwikkelingsdoelen uit het onderwijs. Aan de hand van het overzichtsschema weet je meteen rond welke doelen een bepaald spel werkt, of kun je snel spellen selecteren op basis van de doelen die je wilt bereiken.

Speel je slim 1 richt zich op het verwerven van volgende vaardigheden:

 • getalbegrip tot drie ontwikkelen;
 • kleurenkennis ontwikkelen;
 • de een-eenrelatie leren toepassen;
 • ruimtelijk inzicht: o.a. de relatie deel-geheel ontdekken;
 • taalontwikkeling stimuleren;
 • visuele waarneming verfijnen;
 • fijne motoriek ontwikkelen;
 • stimuleren van taakgerichtheid en concentratie;
 • werken aan sociale vaardigheden.

Speel je slim 2 richt zich op het verwerven van volgende vaardigheden:

 • getalbegrip tot zes ontwikkelen;
 • de een-eenrelatie leren toepassen;
 • het synchroon tellen stimuleren;
 • oefenen van de begrippen ‘meer’, ‘minder’ en ‘evenveel’;
 • taalontwikkeling stimuleren aan de hand van rijm, visuele discriminatie, het verdelen van woorden in klankgroepen…;
 • informatie vanuit twee richtingen leren samenbrengen in een rooster (matrix);
 • een opgelegd patroon voortzetten;
 • stimuleren van taakgerichtheid en concentratie;
 • werken aan sociale vaardigheden.

Speel je slim 3 richt zich op het verwerven van volgende vaardigheden:

 • getalbegrip tot zes verder ontwikkelen;
 • hoeveelheden tot tien leren tellen;
 • verwerven van de begrippen: meer, minder, evenveel, één meer, één minder, twee meer, 2 minder …;
 • verwerven van de begrippen: boven, onder, links, rechts …;
 • stimuleren van taalvaardigheid a.d.h.v. visuele en auditieve discriminatie, rijm, samengestelde woorden, het verdelen van woorden in klankgroepen, beginklanken onderscheiden …;
 • denkontwikkeling stimuleren;
 • ruimtelijk inzicht stimuleren; informatie vanuit twee richtingen leren samenbrengen in een rooster;
 • taakgerichtheid en concentratie;
 • werken aan sociale vaardigheden.

Nieuwjaarsversjes

Nieuwjaarsversjes: doe-map

Deze map is ontwikkeld op maat van kinderen in de kleuterschool en in de eerste graad lager onderwijs. Met deze 40 frisse, speelse en hedendaagse nieuwjaarsversjes heb je alle tools in handen om de periode van de nieuwjaarbrieven gevarieerd en uitdagend te maken! Deze map bevat namelijk meer dan enkel de versjes, maar ook:

 • muzische activiteiten bij elk versje met creatieve knutseltips en uitgewerkte knutselideeën.
 • kleine prenten bij de versjes (helpen de teksten te memoriseren).
 • grote illustraties als visuele ondersteuning in de klas.
 • bijgevoegde kopieerbladen met patronen.

 


De kleine Zeppelin

De kleine Zeppelin

Kunstzinnig werken met kleuters

De kleine Zeppelin biedt didactische ondersteuning bij het ontwerpen van kunstzinnige (muzische) activiteiten voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Leerkrachten kleuteronderwijs (in opleiding) en begeleiders van kunstzinnige leerprocessen ontdekken een waaier aan mogelijkheden om drama, dans, muziek, beeld en media in te zetten in hun praktijk.

Vanuit een helder didactisch kader krijg je zicht op de werkvormen en bouwstenen in de verschillende kunstzinnige domeinen. Je ontdekt hoe je muzische groeikansen kunt creëren en kunstzinnige ontwikkeling kunt ondersteunen.

De kleine Zeppelin pikt in op de specifieke, speelse manier van leren die eigen is aan jonge kinderen. In het boek verken je vier vormen van kunstzinnig werken: vrij muzisch spel, zelfstandig hoekenwerk, gedeelde sturing en geleide opdrachten. Door de heldere schema’s, overzichtelijke stappenplannen en concrete praktijkvoorbeelden krijg je veel inspiratie en heb je meteen zin om ermee aan de slag te gaan.

Ontdek het boek

Ontdek bijhorende nascholing door Oetang bij vormingscentrum Tenz.

Document: Observatielijst in muzische ontwikkeling.

Document: Groeilijnen in muzische vorming.