Innoveren. Inspireren. Bewegen. Verder denken.

Uitgeverij Pelckmans groeide uit De Nederlandsche Boekhandel, die in 1892 gesticht werd. Sinds 1953 is De Nederlandsche Boekhandel ook actief als schoolboekenuitgeverij. In de jaren zestig en zeventig volgden de oprichting van Uitgeverij Patmos (religieuze werken) en Helios (populaire uitgaven) en de stichting van het Guido-Gezellegenootschap. De zonen van Albert Pelckmans, Jan en Rudi, doopten in 1986 DNB om tot Uitgeverij Pelckmans. De Nederlandsche Boekhandel bleef als boekhandel bestaan tot in 1999.

Midden jaren 90 komt Thom Pelckmans aan het roer van de uitgeverij. Onder zijn leiding breidt het educatieve fonds fors uit en start de uitgeverij ook met uitgaven voor het kleuter- en lager onderwijs. Vandaag is uitgeverij Pelckmans één van de hoofdrolspelers op de Belgische educatieve markt.

Als uitgeverij die staat voor onderwijsvernieuwing houdt Pelckmans vinger aan de pols bij hedendaagse tendensen in de onderwijswereld. Pelckmans is toonaangevend wat didactische concepten betreft. Dit kan alleen dankzij de kritische geest, de creativiteit en de sterke innovatieve cultuur die heersen binnen het bedrijf, bij de uitgevers en in de auteursgroepen.

Verbreding van de uitgeefactiviteit van uitgeverij Pelckmans is de laatste jaren de grote uitdaging. In 2012 boort de uitgeverij een nieuwe educatieve markt aan en worden verschillende leermethodes voor de secundaire scholen in Franstalig België gerealiseerd. In 2013 worden Abimo Educatief en Abimo Jeugd- en prentenboeken volwaardige uitgeefunits binnen uitgeverij Pelckmans.

Naast het educatieve aspect speelt ook het non-fictieluik een belangrijke rol binnen de uitgeverij. Pelckmans investeerde de voorbije jaren sterk in het aanbod non-fictie. Vanaf 2015, met de oprichting van Uitgeverij Polis en de komst van Harold Polis, wordt dit fonds verder uitgebreid en beter geprofileerd. Uitgeverij Polis zal geschiedenis, politiek, wetenschap en filosofie, literatuur, literaire non-fictie en geïllustreerd werk brengen.